Misnøye,  På sidelinja

Varmtvann

Enhver familie har kjent på irritasjonen. Å dusje i kaldt vann er noe av det minst hyggelige som finnes. Fenomenet har høy forekomst i høytidene der alle må dusje nærmest samtidig.

Vi er luksusdyr

Enhver huseiers store utfordring er at enkelte tar seg lange dusjer. Det tærer på varmtvannet som synker. Vi er noen luksusdyr som stortrives med behageligheter, selvfølgelig. Hvem liker vel ikke å ha det fint? Hensyn til andre ligger nok ikke like latent i vår menneskelige natur.

En varmtvannsbereder på 90 liter virker stor når man vurderer innkjøp. Man tenker at dette burde holde i massevis. En større en virker jo fornuftig, men man tenker kanskje at driftsutgiftene blir større. Å skaffe seg større innsikt i dette gjør man jo sjelden. Her begås det store feil som man som gubbe blir skadelidende av. Det er nemlig vi som må dusje sist på f.eks julaften. Også i varmtvannsbereder verden er det en ting som gjelder og det er å investere stort.

Sparetiltak

Å bo i et borettslag er nydelig. Da jeg bodde i en bygård med felles fyrkjele var det bare velstand. Vannet var alltid varmt og det gikk aldri tomt. Kostnaden gikk på fellesskapet og man merket det lite. I dag med egen tank ser man det renne kronestykker ut av dusjhodet.

Jeg har forsøkt mange ulike tiltak for å få bukt med utfordringen. Jeg har byttet til spareprodukter i form av dusjhode, men det ble ikke godt mottatt. Det var nemlig ikke nok trykk til at sjampoen kunne bli skylt ut. Deretter monterte jeg inn en ventil i dusjslangen, monterte et bra dusjhode, deretter lot jeg det gå litt tid. De fleste var opptatt av det nye dusjhodet, men til slutt ble det hele avslørt. Faktisk en ganske artig periode.

Måling av vannforbruk

Jeg skal innrømme å ha gitt opp å krige mot vannforbruket. I Oslo er det ikke vannmålere på boliger. Det er kun bygårder og forretningsbygg som har dette. Kostnaden på vannet blir derfor en kommunal avgift. Når det monteres vannmålere i min by, vil jeg starte opp denne fighten igjen. Da blir kostnaden med både strøm og vannforbruk nøye monitorert. Kanskje vurdere en stoppeklokke og sitte med en kaffekopp ved stoppekrana?

Misnøyen ved å ikke ha varmtvann nok til far når han skal hoppe inn i dusjen må det gjøres noe med. Større bereder er det ikke plass til, så tiltak må gjøres. Vekkeklokke skal stilles grytidlig fremover slik at de med mest forbruk får kjenne mest på det kalde vannet. Kald meg gjerne slu. 🙂

Sigolsen #gubbe